Αρχική σελίδα » Ερευνητικά Προγράμματα

Ερευνητικά Προγράμματα

1. Όταν ο Ροβινσώνας Κρούσος συνάντησε το Χάρυ Πότερ … Ερευνητικό πρόγραμμα πολλαπλών δράσεων για την Καλλιέργεια της Φιλαναγνωσίας
(Οκτώβριος 2005-Απρίλιος 2006)

Σεμινάριο 30 ωρών για εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Υλοποίηση εκπαιδευτικού προγράμματος σε 38 τάξεις. Διεξαγωγή της έρευνας «Παιδική και εφηβική αναγνωστικότητα γονέων μαθητών του Δημοτικού». Επιστημονική ευθύνη: Άντα Κατσίκη – Γκίβαλου. Συμμετέχουν 25 δημοτικά σχολεία της Αττικής, 38 εκπαιδευτικοί και 850 μαθητές.

2. Θεατρική Χαρτογράφηση της Αθήνας
(2005-2008)

Καταγραφή των θεάτρων και των θεατρικών χώρων. Ανάλυση τεχνικών χαρακτηριστικών. Παρουσίαση βασικών συντελεστών και ρεπερτορίου της περιόδου 1995-2005. Επισήμανση της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας του χώρου. Προσέλευση – υποδοχή του κοινού. Ρόλος στη θεατρική κίνηση της Αθήνας. Επιστημονική ευθύνη: Θόδωρος Γραμματάς. Συμμετέχουν μεταπτυχιακοί φοιτητές της κατεύθυνσης «Θέατρο και Εκπαίδευση». Αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Φουαγιέ, 17, Ιούλιος- Αύγουστος 2007: 33-35

3. Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «IDEOGRAM» στο πλαίσιο του Προγράμματος “Culture” 2011-2013
(Γαλλία, Τουρκία, Ελλάδα)
Το IDEOGRAM είναι ερευνητικό πρόγραμμα που εντάσσεται στο ευρύτερο Πρόγραμμα ΄΄Πολιτισμός 2007-2013΄΄ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο υλοποιείται από τέσσερις φορείς: Centre de Recherches Théâtrales St. Blaise (Παρίσι), Centre de formation Ayn Seyir (Παρίσι), Zonaras Productions (Αθήνα) και Asso- ciation pour la Culture de Göreme (Τουρκία). Η έρευνα επικεντρώνεται στις παραδοσιακές κοινωνίες της Ανατολής, όπου οι τέχνες έχουν διατηρήσει την προφορική μετάδοση, σε αντίθεση με το δυτικό θέατρο του οποίου η μορφή δεν είναι πια παρά λογοτεχνική.


Το πεδίο έρευνας, σε πρακτικό επίπεδο, υλοποιείται τα τελευταία χρόνια στην Τουρκία (Καππαδοκία), όπου αναπτύσσεται θεατρική δραστηριότητα ως προς την εκπαίδευση του ηθοποιού. Με την Ελλάδα πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά συνεργασία και συγκεκριμένα με το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το ΄΄Εργαστήριο Τέχνης και Λόγου΄΄ του ΠΤΔΕ. Προσεγγίζεται η σωματικότητα του ηθοποιού, γιατί το σώμα του ηθοποιού είναι φορέας συμβόλων, κατά τον ίδιο τρόπο όπως η έννοια του Ιδεογράμματος (΄΄Ideogram΄΄) που αποτελεί τον εμβληματικό τίτλο του όλου ερευνητικού Προγράμματος.

4. «Το Θέατρο ως Μορφοπαιδευτικό αγαθό και καλλιτεχνική έκφραση στην Εκπαίδευση και την Κοινωνία»
(Πρόγραμμα «Θαλής» - ΕΣΠΑ,2012-2015)

Μέσα στο πλαίσιο του συγκεκριμένου ερευνητικού Προγράμματος, με υπεύθυνο τον καθ. Θόδωρο Γραμματά, το Εργαστήριο Τέχνης του Λόγου συμμετέχει, συνεισφέροντας στην υλοποίηση ερευνητικών και εκπαιδευτικών δράσεων όπως αυτές παρουσιάζονται στην ιστοσελίδα www.thedu-arte.org.

Το Πρόγραμμα «Θαλής» υλοποιείται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο – ΕΚΤ) και από εθνικούς πόρους.

5. Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «Theatrum Mundi»
(2016-2017)

Το πρόγραμμα εντάσσεται στις επιμέρους ενέργειες του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Creative Europe» 2016-2017. Σε αυτό συμμετέχουν η Ιταλία, η Ελλάδα, η Ολλανδία και η Γαλλία, με αντίστοιχες δράσεις που αναπτύσσονται στις συγκεκριμένες χώρες. Ο χαρακτήρας του είναι θεωρητικός, αλλά και πρακτικός, με στόχο να φέρει σε επαφή διαφορετικές θεατρικές παραδόσεις και να αναπτύξει ένα ουσιαστικό διαπολιτισμικό διάλογο, ανάμεσα σε παραδόσεις, όπως η Commedia dell” Arte για την Ιταλία, το Αρχαίο Δράμα για την Ελλάδα, η παραμυθιακή αφήγηση για την Ολλανδία.

Στο Πρόγραμμα η ελληνική συμμετοχή εκπροσωπείται από το Εργαστήριο Τέχνης και Λόγου του ΠΤΔΕ του ΕΚΠΑ και το επιστημονικό προσωπικό του, τον Διευθυντή καθηγ. Θ.Γραμματά και τα μέλη κα Μ. Δήμακη- Ζώρα (επίκ. καθηγ.) και κ. Τ. Τζαμαργιά (ΕΕΔΙΠ, σκηνοθέτη). Παράλληλα, μετέχουν και οι μεταπτυχιακές φοιτήτριες του προγράμματος «Θέατρο και Εκπαίδευση» του ΠΤΔΕ Αλίκη Θώμου και Αιμιλία Καραντζούλη και ο επικ. καθηγ. ΠΤΔΕ του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Σίμος Παπαδόπουλος.

theatrumundi.eu/index.html

theatrummundi.altervista.org https://www.facebook.com/theatrummundigr/?ref=ts&fref=ts&qsefr=1