Αρχική σελίδα » Δραστηριότητες » Καλλιτεχνικές

Καλλιτεχνικές

1.   Το Πανεπιστήμιο Αθηνών τιμά τον Αριστείδη Βασιλάρη

(Παλιό Πανεπιστήμιο, Πλάκα, Αθήνα, 20/5/2003)

Καλλιτεχνικό πρόγραμμα με δημοτική μουσική προς τιμήν του Αριστείδη Βασιλάρη, δεξιοτέχνη οργανοπαίχτη δημοτικής μουσικής. Συμμετείχαν οι Χρ. Αηδονίδης, Γ. Βέη, Μ. Αχαλινωτόπουλος με το συγκρότημά του και ο τιμώμενος καλλιτέχνης.

2.  Έκθεση εικαστικών έργων φοιτητών του ΠΤΔΕ Αθηνών

(Αθήνα, 26-29/5/2004)

Κακίση - Παναγοπούλου.

Τα  έργα  δημιουργήθηκαν  στο  πλαίσιο  του  μαθήματος  της Εικαστικής Αγωγής. Διδασκαλία - Επιμέλεια έκθεσης: Λουίζα Κακίση - Παναγοπούλου.

3.   Συμμετοχή σε πολυεθνικό πρόγραμμα θεάτρου με άξονα τις «Τρωάδες» του Ευριπίδη, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Κουλτούρα 2000»

(Αθήνα 2005)

Το σύγχρονο θέαμα που παρουσιάστηκε είχε ως τίτλο «Τα Δώρα του Πολέμου». Σ’ αυτό συμμετείχε ως βασικός συντελεστής το θέατρο Astragali του Lecce και ο σκηνοθέτης και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της ίδιας πόλης κ. Fabio Tolledi, ενώ την ελληνική συμμετοχή εκπροσωπούσε το Εργαστήριο Τέχνης και Λόγου και ο Διευθυντής του καθηγητής Θόδωρος Γραμματάς. Στην παράσταση που δόθηκε με μεγάλη επιτυχία στην Αθήνα (12/11/2005) έλαβαν μέρος, εκτός από τους Ιταλούς ηθοποιούς του θιάσου, δώδεκα Έλληνες ηθοποιοί, προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές του Π.Τ.Δ.Ε και νέοι ερασιτέχνες. Προηγήθηκε εντατικό βιωματικό εργαστήριο δύο εβδομάδων.

Το ίδιο θέαμα επαναλήφθηκε στην Ungarit της Συρίας (20/4/2005), στη Λευκωσία (19/11/2005) και τελικώς παρουσιάστηκε στο Lecce (21-23/1/2006) σε μια πολυεθνική παράσταση,  στην οποία  έλαβαν μέρος πέντε  ηθοποιοί  από την Ελλάδα, τρεις από την Κύπρο, δύο από την Τουρκία και ένας από τη Μάλτα, μαζί με τους Ιταλούς ηθοποιούς του θιάσου Astrag- ali. Το «Doni di Guerra» ήταν ένα διακειμενικό και πολυπολιτισμικό έργο, που ανταποκρινόταν πιστά στις αρχές του σύγχρονου θεάτρου. Η παράσταση πλαισιώθηκε από Επιστημονική Συνάντηση με θέμα «La Ferita del Contem- poraneo. Dialoghi sul teatro nel Mediterraneo», στην οποία έλαβαν μέρος οι κ.κ. Θ. Γραμματάς, Τ. Τζαμαργιάς, Μ. Μαρμαρινός, Τ. Μουδατσάκις, Κ. Καποδίστριας, ο πρόεδρος του Κυπριακού Κέντρου Θεάτρου κ. Νεόφυτος Νεοφύτου, ο καθηγητής John Schranz από το Πανεπιστήμιο της Μάλτας, ο κ. Fabio Tolledi και Ιταλοί πανεπιστημιακοί, κριτικοί θεάτρου και σκηνοθέτες.

4.  Συμμετοχή σε πολυεθνικό πρόγραμμα θεάτρου Οδυσσέας «Ulysses’ routes – for a critique of violence»

(2007 Ζάκυνθος, Λευκωσία, Λέτσε)

Εντάσσεται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Cultura 2000» και στοχεύει στην καταγγελία και κριτική της βίας, μέσα από τη θεατρική δημιουργία. Στηρίζεται σε μια διακειμενική σύνθεση της Οδύσσειας του Ομήρου, του Οδυσσέα του Τζ. Τζόυς και άλλων κειμένων με τον ίδιο ήρωα (Οδύσσεια του Ν. Καζαντζάκη) που έγινε κάτω από την επιστημονική επίβλεψη του Θόδωρου Γραμματά. Ως αποτέλεσμα προέκυψαν παραστάσεις ερευνητικού και πειραματικού χαρακτήρα που δόθηκαν στη Ζάκυνθο και το Lecce της Ιταλίας.

 

5.   Συμμετοχή σε πολυεθνικό πρόγραμμα θεάτρου με άξονα τους «Πέρσες» του Αισχύλου, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Κουλτούρα 2007»

(28/3/2008)

Η παράσταση παρουσιάστηκε σε επίσημη πρεμιέρα στην Αθήνα με τίτλο «Πέρσαι» σε διασκευή, σκηνική σύνθεση και σκηνοθεσία  του  Fabio  Tolledi   και  του   ιταλικού  θιάσου «Astragali»   του   Lecce το   οποίο διευθύνει,   στο   θέατρο «Δίπυλον». Σ’ αυτήν έλαβαν μέρος εκτός από τους Ιταλούς επαγγελματίες ηθοποιούς του θιάσου Astragali και έλληνες προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές του Π.Τ.Δ.Ε.

Προηγήθηκε εντατικό βιωματικό σεμινάριο δημιουργικής γραφής, με συμμετοχή του Διευθυντή του Εργαστηρίου Τέχνης και Λόγου καθ. κ. Θόδωρου Γραμματά, του σκηνοθέτη καθ. κ. Fabio Tolledi και των ηθοποιών. Το ίδιο θέαμα επαναλήφθηκε στο Lecce (5/06/08) και στην Κύπρο (Λευκωσία, Κούριο, Πάφο 18- 21/06/08).

6.  Θεατρικές παραστάσεις του φοιτητικού θιάσου «ΠΛΟΥΣ»:
 

Στο πλαίσιο των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων του Εργαστηρίου, εντάσσεται και η θεατρική δραστηριότητα, τόσο στη μορφή της προετοιμασίας του ηθοποιού, της σωματικής του άσκησης, της ορθοφωνίας και γενικότερα της ανάδειξης των κωδίκων υποκριτικής των φοιτητών / μεταπτυχιακών φοιτητών του Π.Τ.Δ.Ε., όσο και στην παραγωγή του τελικού αισθητικού προϊόντος, που είναι η θεατρική παράσταση.

Ο κ. Τάκης Τζαμαργιάς, σκηνοθέτης, μέλος του Εργαστηρίου και ΕΕΔΙΠ του Τμήματος, έχει τη γενική ευθύνη στην προετοιμασία των φοιτητών για το θεατρικό τους ρόλο, ενώ ο κ. Θόδωρος Γραμματάς έχει την επιστημονική και δραματουργική επιμέλεια των εκδηλώσεων. Η θεατρική ομάδα των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών του Π.Τ.Δ.Ε. με την επωνυμία «ΠΛΟΥΣ» δημιουργήθηκε το 2004 και σε συνδυασμό με τις γενικότερες    δράσεις    του    Εργαστηρίου    Τέχνης    και    Λόγου    και    του    Τομέα Ανθρωπιστικών Σπουδών του Π.Τ.Δ.Ε. προσανατολίζεται στην έρευνα και την ανάδειξη νέων μορφών θεατρικής έκφρασης και επικοινωνίας, όπως η διακειμενική σύνθεση, το επινοημένο θέατρο, το δραματοποιημένο θέατρο, το πολυθέαμα κ.α.

  • “Έρωτος Φύσις” (26-27.05.04)
Η πρώτη του εμφάνιση, ενταγμένη στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 20 χρόνια λειτουργίας του Π.Τ.Δ.Ε., έγινε με την παράσταση «Έρωτος Φύσις» που παρουσιάστηκε στο χώρο του Παλιού Πανεπιστημίου στις 26 και 27 Μαΐου 2004. Πρόκειται για μια διακειμενική σύνθεση βασισμένη στις όψεις του έρωτα (Η πρώτη συνάντηση, Το ξύπνημα της νιότης, Τα μάγια του έρωτα, Ο αποχωρισμός, Το χορικό του υμέναιου, Το πάθος του έρωτα, Πλάνος έρωτας) και προέρχεται από αντιπροσωπευτικά κείμενα των: Σαίξπηρ, Κορνάρου, Σαπφούς, Ελύτη, Λόρκα, Σινόπουλου. Ο θίασος συμμετείχε με την ίδια παράσταση στην 1η Πανελλήνια Συνάντηση Φοιτητικών Θιάσων στις Σέρρες (23/5 έως 1/6/2004).
  • “Οι « Μπαλάντες του Μπραμς» και η σύγχρονη θεατρική γραφή”
(Μάιος 2007)
Η δεύτερη παρουσία του ίδιου θιάσου έγινε το Μάιο του 2007 με το έργο «Μπαλάντες του Μπραμς» που παρουσιάστηκε στο χώρο του Παλιού Πανεπιστημίου αλλά και στο υπαίθριο θέατρο του Δήμου Αθηναίων, στην πλατεία Κουμουνδούρου. Πρόκειται για διακειμενική σύνθεση με θέμα τους πρόσφυγες, τους μετανάστες,     τους    «ξένους»    που    στηρίζεται    στις «Τρωάδες»         του       Ευριπίδη       και       περιλαμβάνει αποσπάσματα από κείμενα των Γ. Σεφέρη, Μ. Δούκα, Κ. Καβάφη και των ίδιων των φοιτητών που συμμετείχαν στην ομάδα. Πώς διαμορφώνεται και επικαθορίζεται η «ταυτότητα» σε σχέση με την «ετερότητα», ο «εαυτός», απέναντι στον «άλλο», τον ξένο, στη συνείδηση ατόμων για τα οποία η έννοια «πατρίδα» έχει περισσότερο μια βιωματική, παρά γεωγραφική διάσταση, μετατρεπόμενη σε «εικόνα-ανάμνηση» της χαμένης παιδικότητάς τους; Πολύ περισσότερο, πώς πραγματικά προσδιορίζεται το εθνο-φυλετικό «εγώ», απέναντι σε εκφάνσεις  που  του  είναι  συχνά  ανοίκειες,  αφού  (όπως  κάθε«άλλο»)  μπορεί  κι «αυτό»να διαθέτει πολλαπλά πρόσωπα, σε τρόπο ώστε τελικά τα ζητούμενα όρια μεταξύ «ταυτότητας»  και «ετερότητας» να καθίστανται εξαιρετικά επισφαλή; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που απασχολούν το σύγχρονο προβληματισμένο άτομο, που αναρωτιέται για τη θέση του μέσα στην πολυπολιτισμική, παγκοσμιοποιημένη κοινωνία,  όπως αυτή που ζει στην καθημερινότητά του.  Αυτός ήταν και ο τρόπος που δούλεψε η θεατρική ομάδα «Πλους» των φοιτητών του Π.Τ.Δ.Ε. Με βάση τις «Τρωάδες» του Ευριπίδη, αλλά και άλλα αντιπροσωπευτικά αποσπάσματα από τη σύγχρονη νεοελληνική ποίηση δημιουργήθηκαν κείμενα που εμβολίζουν το αρχικό σώμα του έργου και δημιουργούν το σκηνικό λόγο που προσλαμβάνεται ως μια ετερογενής ενότητα θραυσματικού (κάποτε και προβληματικού) λόγου που προκλήθηκε με ερέθισμα τον «ξένο» και την «μοναξιά» μέσα στο πολυεθνικό περιβάλλον του σύγχρονου κόσμου εκφράζοντας την προσωπικότητα ενός εκάστου μέλους της ομάδας που τον δημιούργησε. Ο κειμενικός αυτός λόγος μεταβολίσθηκε μέσα από τη διαδικασία της πρόβας και των αυτοσχεδιασμών και κατέληξε στο θέαμα που τελικά αποδόθηκε ως σκηνική πράξη.
 
7.     «Όταν  η  Επιστήμη  και  η  Φιλοσοφία  ανεβαίνουν  στο  θεατρικό  σανίδι»
 

(07/12/2008)

Με ένα σύνθετο απαιτητικό πολυθέαμα μικτού τύπου, έκλεισαν οι εκδηλώσεις του FORUM ΝΕΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ που διοργάνωσε το Εργαστήριο Τέχνης και Λόγου του Π.Τ.Δ.Ε. την Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2008. Η Αντιγόνη Παρούση, λέκτορας του ΤΕΑΠΗ και μια ομάδα μεταπτυχιακών φοιτητριών του Π.Τ.Δ.Ε.στην κατεύθυνση «Θέατρο και Εκπαίδευση», οι κ.κ. Ελένη Φραγκούλη, Αφροδίτη Σακελλαρίδου, Ελένη Μαυρίδου, Φανή Μυρωνάκη, Αφροδίτη Σορώτου, Ηλέκτρα Μήτσουρα και η προπτυχιακή φοιτήτρια του ΤΕΑΠΗ Αθανασία Σοπίδη, παρουσίασαν τη δουλειά τους που ξεκίνησε στο  πλαίσιο  των  μεταπτυχιακών  μαθημάτων  «Κουκλοθέατρο  και  Μαριονέτες»  και «Θεατρική Εμψύχωση» Οι τεχνικές του «Μαύρου θεάτρου» συνδυάζονταν αρμονικά με το κουκλοθέατρο και κάποτε με το θέατρο σκιών, ενώ διαρκής ήταν η παρουσία των ηθοποιών-δρώντων προσώπων σε ιδιαίτερα απαιτητικούς ρόλους, άμεσα συναρτώμενους με το θέμα της παράστασης, τη σχέση του θεάτρου με την Επιστήμη και τη Φιλοσοφία ή μάλλον την αξιοποίηση των θεατρικών κωδίκων στην προσέγγιση, κατανόηση  και  μετάδοση  επιστημονικών  και  φιλοσοφικών  εννοιών.  Με  άξονα  το χιούμορ και την έκπληξη, που προερχόταν τόσο από το καλογραμμένο σενάριο των αυτοτελών επεισοδίων, από τα οποία σπονδυλωτά απαρτιζόταν η παράσταση  («Η γη γυρίζει», «Πειράματα σε ευτυχισμένα ποντίκια», «Φιλοσοφία να φαν και οι κότες», «Το πείραμα του Mil- gram», «Ο άσπρος, ο μαύρος και ο Πόπερ», «Συστημική θεωρία»), όσο και το στοιχείο του εντυπωσιασμού και της θεαματικότητας, που προέκυπταν από την άρτια αξιοποίηση των τεχνικών των συγκεκριμένων ειδών που συνυπήρχαν, οι θεατές-σύνεδροι του FORUM αλλά και κοινό προσκεκλημένων εκτός αυτού, απόλαυσαν ένα ομολογουμένως εντυπωσιακό θέαμα.

 
8.     «Πολύπαθος Μυροβόλος Χίος. Η γη της Ιωνίας. Ταξίδι Ψυχών»
 

Η θεατρική ομάδα “πλοῦς” του Εργαστηρίου Τέχνης και Λόγου – Τομέας Ανθρωπιστικών Σπουδών ΠΤΔΕ ΕΚΠΑ- παρουσιάζει το σκηνικό δοκίμιο «Πολύπαθος Μυροβόλος Χίος. Η γη της Ιωνίας. Ταξίδι Ψυχών» σε σκηνοθεσία Τάκη Τζαμαργιά, την Τετάρτη 14 και την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2022 και ώρα 20.30 στο Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (Θόλου 5, Αθήνα).

Το σκηνικό δοκίμιο αποτελεί προϊόν διακειμενικής σύνθεσης με κεντρικό άξονα την επέτειο των 200 χρόνων από τη σφαγή της Χίου και την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Η παράσταση σε σκηνοθεσία του Τάκη Τζαμαργιά παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 2022 στο Πνευματικό Κέντρο «Μαρία Τσάκος» της Χίου, στο πλαίσιο του ετήσιου παγκόσμιου συνεδρίου της EUROCLASSICA (Όμιλος Ευρωπαϊκών Εταιρειών Καθηγητών Κλασικών Γλωσσών και Πολιτισμών) και της ΟΜΗΡΙΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ.

 

Πρόγραμμα

Συντελεστές

Επιλογή Κειμένων/Σκηνοθεσία: Τάκης Τζαμαργιάς

Μουσική Σύνθεση: Βασίλης Πανόπουλος

Οργάνωση & Συντονισμός/ Βοηθός Σκηνοθέτη: Αιμιλία Καραντζούλη

Επί σκηνής (αλφαβητικά):

Σπύρος Αναστασίνης

Εύα Βουρνά

Δημήτρης Καλεντζάκης

Αιμιλία Καραντζούλη

Δημήτρης Καρασμαΐλης

Ηρώ Κόκκινου

Πάνος Κορογιαννάκης

Γεωργία Κυριαζή

Νικολέττα Μαρκουλιδάκη

Λία Ντόντου

Αντρέας Ψύλλιας